Lanthandelns julskinka

Hampshiregris från Karlsfälts Gård

Många av våra kunder frågar vad som är så speciellt med vår julskinka.
Vi avslöjar gärna hemligheten. Två faktorer är helt avgörande; råvara och tillagning.
 

Råvaran

Lanthandelns julskinka har en anrik historia. Den kommer från Karlsfälts Gård, nere på Österlen. Gården ägs och drivs av vår duktige vän Erik O.R. Bengtson och har funnits i familjens ägo sedan 1927. Erik har ett brinnande matintresse och det visas i hans sätt att driva lantbruket. På 70-talet tog Eriks far fram Pigghamgrisen som en kvalitetsprodukt åt Scan. Piggham är en korsning av grisraserna Hampshire, Yorkshire och lantras. Resultatet blev ett vackert marmorerat kött som säljs i många butiker. Erik har tagit kvalitetstänket ett steg längre och föder nu upp renrasiga Hampshiregrisar. Produktionen är certifierad med Svenskt Sigill och köttet säljs till ett fåtal utvalda restauranger och butiker – däribland Millegården Lanthandel. Vi är i gott sällskap, Erik är kunglig hovleverantör. Den brittiska kronprinsen Charles köper sina Hamphiregrisar av Karlsfälts Gård. Så här säger Erik själv om Hampshiregrisen:

- Om man jämför med bilar så är treraskorsningen Piggham en Audi, men den renrasiga Hampshiren är en Porsche. Köttet är otroligt smakrikt, mört och magert.

Det är av dessa grisar vi gör Lanthandelns julskinka.
 

Tillagningen

En fin råvara kräver omsorgsfull tillagning. För sex år sedan öppnade vi Millesgården Lanthandel. Då testade vi kockar en rad olika tillagningsmetoder. Vi kom fram till att skinkan blir som bäst när den kokas försiktigt i en vakuumpåse (sous vide-teknik) på låg temperatur under lång tid. Då blir skinkan extra saftig och behåller all sin smak. 

Har man inte tillgång till sous vide-utrustning så går det självklart bra att tillaga skinkan på traditionellt vis i ugn eller kastrull. Klicka här för att våra recept.

Sedan ska julskinkan griljeras. Allra bäst blir det om griljeringen sker så sent som möjligt, innan serveringen. Antingen gör du det själv eller så griljerar vi skinkan åt dig. Om du vill ha tips på griljeringen, se våra recept här.

Klicka här för att förbeställa din julskinka hos oss.